Hoe ziet u de toekomst van werk?

De KUL gaat een nieuwe onderzoeksgroep oprichten rond de toekomst van werk. Voor hun startonderzoek zijn ze op zoek naar de meningen en inzichten van burgers, experts, journalisten en beleidsmakers. 

Hieronder vindt u informatie van de initiatiefnemers:

Ik schrijf u aan vanuit uw rol als geëngageerde burger, journalist, arbeidsmarkt/HR- of innovatie-/technologie-expert, of beleidsmaker/politicus, met de vraag uw mening te geven over hoe de toekomst van werk er volgens u zal uitzien. De inzichten die uit deze studie voortkomen, zullen de basis leggen voor een nieuw op te richten Future of Work Lab binnen het departement (Werk- en Organisatiestudies) waarvan ik deel uitmaak aan de KU Leuven.

De insteek van dit onderzoek is bijzonder, aangezien het hier niet gaat om een economisch onderzoek of een studie van arbeidsmarktindicatoren. Eerder is dit een studie naar de verbeelding van mensen; de manier waarop mensen de toekomst zien. Aangezien de toekomst nog niet heeft plaatsgevonden, is het op dit moment namelijk moeilijk om te weten welke voorspellingen 'juister' of 'fouter' zijn; een betere aanpak is om in scenario's te denken.

Op basis van meer dan 600 Vlaamse kranten- en tijdschriftartikels over de toekomst van werk (zie https://bit.ly/2UYQZut), en een aantal boeken over dit thema, hebben wij 4 toekomstscenario's ontwikkeld waarover wij graag uw mening willen weten. Verder stellen wij ook nog een aantal vragen over u als persoon, en over uw overtuigingen over het leven. Ons doel is te komen tot een raamwerk van hoe mensen in Vlaanderen denken over de toekomst.

Het is onze bedoeling tegen 1 december 2020 een wetenschappelijk artikel te schrijven op basis van deze data, voor het academisch tijdschrift Journal of Management Studies, dat een speciale editie gaat wijden aan 'future of work' onderzoek (https://onlinelibrary.wiley.com/page/journal/14676486/homepage/call-for-...). Zo weet u meteen ook waarvoor ik uw antwoorden zou gebruiken. Indien u dit wetenschappelijk artikel (werktitel "The future (of work) is what we make it: An analysis of the written press and survey data from citizens, experts, journalists, and policy makers") als eerste wenst te ontvangen, kan u dit aangeven aan het einde van de survey.

De survey invullen zal ongeveer 20 tot 25 minuten duren. Alvast bedankt voor uw bereidheid om uw inzichten en meningen met mij te delen.

Klik hier om door te gaan naar de survey. Indien u vragen of bemerkingen heeft, kan u steeds bij mij bij nicky.dries@kuleuven.be