Internationale vrouwendag: Op bezoek bij 'Expeditie Miriam', zij begeleiden alleenstaande moeders in armoede

Ter ere van Internationale Vrouwendag stelden Stad Gent en Groep INTRO vandaag het ESF-project ‘Expeditie Miriam’ voor aan pers en publiek. Dit project kadert binnen de ESF-oproep ‘Outreach & Activering’ en focust op welzijn en werk voor alleenstaande (huis)moeders in moeilijke omstandigheden. Veertien Gentse moeders zijn intussen halverwege dit intensieve groepstraject.

‘Expeditie Miriam’ komt tot stand in het kader van de ESF-oproep ‘Outreach & Activering’, die erop gericht is om niet-beroepsactieve personen te begeleiden naar werkbaar werk. De Miriam-methodiek van de Vrouwenraad vormt het fundament van het project; alleenstaande (huis)moeders volgen een intensief begeleidingstraject op maat, met aandacht voor werk en welzijn. De realisatie van dit project in Gent komt dankzij Groep INTRO en de sociale dienst van Stad Gent. Ook in Oostende en Antwerpen zijn gelijkaardige projecten opgezet.

In Gent zitten veertien vrouwen momenteel halverwege hun traject. Sabrina is één van hen:
“Ik ben een alleenstaande mama van 3 kinderen en vond bij Expeditie Miriam een leuke groep mama’s met dezelfde problemen maar een ander leven. Je kan er uitademen en zeggen wat je problemen zijn. Het is leuk om te zien hoe vrij iedereen zich voelt om over zichzelf te praten.”

Concreet zet Expeditie Miriam in op welzijn en werk voor alleenstaande (huis)moeders op het kruispunt van gender, armoede en diversiteit. De betrokken coaches gaan holistisch te werk voor de sociale en professionele activering van deze vrouwen, met aandacht voor verschillende levensdomeinen zoals financiën, wonen, werk en opleiding, opvoeden en onderwijs, gezondheid en welbevinden, sociale contacten en vrije tijd.
Zowel binnen de groepsbegeleiding als de individuele begeleiding wordt gewerkt op empowerment, het doorbreken van sociale isolatie en het opbouwen van zelfvertrouwen van de vrouwen. Akua was vroeger heel verlegen… “het feit dat ik hier nu sta, heb ik te danken aan de groep. De groep vrouwen die hier komt, komt hier om te leren, om onszelf te leren kennen en te empoweren. Bij de persoonlijke coaches kan ik mijn hart luchten, ze helpen me met concrete problemen zoals problemen oplossen met mijn kinderen. Ze geven advies, gaan mee naar school om te spreken met leerkrachten en andere partners… Ik heb meer zelfvertrouwen en hoop om ooit mijn rijbewijs te behalen, een opleiding te volgen, te kunnen werk en comfortabel te kunnen leven."

De sociale factor is een belangrijk element voor vele vrouwen. Ze komen uit hun isolement, vinden mama’s die in dezelfde situatie zitten en vinden aansluiting in de groep dankzij de groepsbegeleidingen. Zo ook Nisrine, die na een scheiding terecht kwam bij Expeditie Miriam.

“Deelnemen aan Expeditie Miriam was voor mij een poort naar een nieuw leven in België. Ik krijg veel hulp en heb veel behulpzame, nieuwe vrienden leren kennen. Het is soms heel moeilijk voor mij, ik kan het niet alleen. De coaches luisteren, geven me advies en helpen me om beslissingen te nemen.”

Alle informatie over het ‘Exepditie Miriam’ vindt u op onze projectenkaart.

   

Sabrina, Akua, Nisrine met hun coaches Nina (Groep INTRO) en Julie (Sociale dienst Gent)