Oktober is de maand van de cybersecurity

De Europese Cybersecurity Maand is de cybersecurity-bewustmakingscampagne van de EU die elk jaar in oktober in heel Europa plaatsvindt. Het doel is het bewustzijn van cyberveiligheidsbedreigingen te vergroten én cyberveiligheid bij burgers en organisaties te bevorderen. Het Vlaamse ESF-programma speelde in op deze nieuwe noden en lanceerde vorig jaar een oproep om projecten in te dienen die de kennis en maturiteit van KMO’s willen vergroten op vlak van cybersecurity.

Eind vorig jaar gingen de 4 goedgekeurde projecten van start. De projectuitvoerders zijn Secure Code Warrior, BeCode, Toreon en Sirris. Zij krijgen samen 800.000 euro subsidies van het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse overheid om een opleidingsaanbod inzake cybersecurity te ontwikkelen voor KMO’s. Dit gaat verder dan technische opleidingen van bijvoorbeeld ICT-medewerkers en softwareontwikkelaars. Cybersecurity raakt immers aan alle aspecten van bedrijfsvoering, van het management tot de operationele taken. Opleidingen moeten inspelen op alle aspecten inzake cybersecurity en data-veiligheid en vooral op de implicaties ervan op het menselijk kapitaal.

Intussen heeft ESF een tweede oproep gelanceerd waarvan de selectieprocedure bijna is afgerond. Binnenkort gaat dus een aantal nieuwe projecten van start. Zij moeten samen met de 4 lopende projecten een verdere boost geven aan de inspanningen van Vlaamse KMO’s om zich meer weerbaar te maken in de digitale economie.