Professor Hoebeke over M/V/X en genderfluïditeit

Je hebt het ongetwijfeld al gezien: in elke vacature van de Vlaamse Overheid, en ook van meer en meer organisaties, wordt erop gewezen dat deze openstaat voor M, V en X.  En heb je je al afgevraagd wie die X is?

Onze samenleving, en dus ook onze arbeidsmarkt, denkt hoofdzakelijk binair. Of anders gezegd, ze maakt meestal de opdeling in vrouwen en mannen. Niet iedereen laat zich evenwel zo maar in deze vakjes drukken: misschien voelt men zich een beetje meer man, of misschien een beetje meer vrouw, of misschien een beetje van beide, of misschien geen van beide. Om meer te vernemen over deze ‘genderfluïditeit’ gingen we te rade bij Piet Hoebeke. Hij is uroloog, reconstructief uroloog en gewoon hoogleraar urologie aan de Universiteit Gent, alsook auteur van het boek ‘Gender in de blender’. In dit filmpje legt Piet Hoebeke uit wat genderfluïditeit betekent en wat dit inhoudt voor de kansen op het vinden en behouden van een job.

Interessante tools

We willen graag je aandacht vestigen op een aantal praktische instrumenten die in ESF-projecten werden ontwikkeld. Wil je werken aan een inclusieve cultuur binnen de organisatie, dan vind je praktische tips in het ‘DRAAIBOEK DE INCLUSIEVE ORGANISATIE’ van KLiQ vzw en Vlerick Business School. 

KliQ vzw ontwikkelde in het kader van een transnationaal ESF-project tevens diverse instrumenten gericht op een inclusieve toeleiding en eerste integratiefase op de werkvloer van holebi's en transgenderpersonen.